Zo groen als gras

Gras07Opbouw van de baan (deel 4)

Ruim twee en een half jaar na de start met de bouw van de baan was het dan zover, het eerste groen verscheen. En dat klinkt makkelijker dan je denkt. Zeker als je zoiets nog nooit eerder gedaan had, zoals wij, vergt het enige voorbereiding. Want je hebt groen en je hebt groen!

Voorjaarsgroen
Onze baan speelt zich af in het voorjaar, begin mei. We hebben onze ogen eens goed de kost gegeven in die periode. Alles is prachtig vers groen. Het verse voorjaarsgroen is eigenlijk veel feller groen dan wat je op mening modelbaan tegenkomt. Zo groen zelfs, dat als je dat op je modelbaan gebruikt, veel mensen waarschijnlijk zullen zeggen dat het ‘nep’ overkomt.

De natuur lijkt dan wel fel groen in het voorjaar, maar stiekem is het wel allemaal net een beetje anders groen. Het ene iets lichter, het andere iets donkerder. Het ene blad glanst iets meer, het andere is wat doffer. Oneindig veel variaties. Belangrijk is dus om op de modelbaan niet één kleur groen te gebruiken, maar meerdere. Anders is het snel te egaal van kleur. En onder bomen is de kleur soms helemaal niet groen. Onder naaldbomen is het vaak bruin van alle dode naalden die de bodem bedekken.

Gras04Vegetatie
Naast verschillende kleuren groen is er natuurlijk ook verschil in vegetatie. Een strak gemaaid gazon oogt anders dan een wei. Maar als er beesten in die wei staan die het gras opsnoepen, dan oogt dat stuk wei ook weer anders dan een gedeelte waar geen beesten grazen. Bij de beesten is het gras namelijk korter en staan er geen bloemetjes meer. Op de modelbaan kun je dit tot uitdrukking brengen door het gebruik van verschillende materialen: kleine vlokken, grotere vlokken, vezeltjes en verschillende combinaties van verschillende soorten materialen.

‘Vlokkentest’
We hebben op een stuk piepschuim eerst een test gedaan door vakjes gras te maken met verschillende soorten materialen. Zo kun je een goed idee krijgen van wat je het mooist en meest natuurlijk vindt lijken voor jouw baan. Zo ontdekten we ook dat bepaalde vezels veel te veel glansden. En we konden meteen even oefenen met het vastplakken van het materiaal (daarover later meer).

Plakken maar
Het materiaal en de kleuren waren uitgezocht, dus eindelijk konden we aan de slag om het chocoladebruine landschap om te toveren in een groene oase. De werkwijze is eigenlijk vrij simpel:
1. Bestrijk de ondergrond met (eventueel iets verdunde) houtlijm.
2. Strooi het groene materiaal rijkelijk over de lijm. Eventueel iets aandrukken.
3. Doe een pantykousje over de stofzuigerslang en zuig het overtollige groen op.
4. Het overtollige groen is opgevangen in het pantykousje. Vang het op en gebruik het weer overnieuw.

En als je zo het eerste stuk van je modelbaan groen hebt gemaakt, kijk dan nog eens goed naar je modelbaan en zie hoe het als bij toverslag tot leven begint te komen. Voor ons was het in ieder geval een bijzondere ervaring. Door de chocoladebruine ondergrond vielen heel veel details in het landschap weg. Door het schilderen van de rotsen en nu het aanbrengen van het groen, kwamen alle vormen ineens weer naar boven.

Met alleen deze groene laag ben je er natuurlijk nog niet. De natuur groeit en bloeit. In een volgend artikel meer over bomen, struiken en andere weelderige beplanting. Want kijk maar eens goed om je heen: waar de mens niet ingrijpt, groeit iets!

Plaats een reactie